Het kabinet doet deze week een uiterste poging om steun van oppositiepartijen te krijgen voor nieuwe miljardenbezuinigingen. Vooral de PvdA hangt daaraan, binnen de VVD wordt minder belang gehecht aan het oordeel van de oppositie.
PvdA-kopstukken als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaan donderdagavond met D66 en GroenLinks om de tafel om te praten over onderwijs, kindregelingen en vergroening van het belastingstelsel. Ook minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (beiden Onderwijs) zijn aanwezig.
Dijsselbloem zei dinsdag dat hij “zeer open” staat voor suggesties van oppositiepartijen, voor een “verstandige” invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro, maar tot nog toe vooral wensen heeft gehoord. Hij wil luisteren naar ideeën van D66 en GroenLinks om te investeren, maar wil wel van hen weten hoe ze dat denken te financieren.
Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) hopen dat er spijkers met koppen worden geslagen. GroenLinks wil afzien van de straaljager JSF om zo geld vrij te maken voor onderwijs en kinderopvang.
PvdA-leider Diederik Samsom gaf dinsdag ook een voorzet voor het totale pakket. Wat hem betreft wordt er niet alleen bezuinigd, maar gaat het kabinet pensioenfondsen, banken, woningcorporaties en burgers met belastingvoordelen en garanties verleiden om opgepot geld uit te geven of te investeren. Dat moet de economische groei een nieuwe impuls geven.
Samsom denkt onder meer aan ontslagvergoedingen, die nu op speciale rekeningen (stamrecht-bv) worden vastgezet. Pensioenfondsen moeten worden verleid geld te steken in de economie, bijvoorbeeld als hypotheekverstrekker. Woningcorporaties moeten hun geld gebruiken om huizen te bouwen.
Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD reageerde zuinigjes op de oproep van Samsom. Binnen de VVD-fractie wordt ook met scepsis gekeken naar de bijeenkomst - van voornamelijk PvdA-bewindslieden - met D66 en GroenLinks donderdagavond.
Verscheidene oppositiefracties reageerden ronduit negatief op Samsom. Volgens PVV-leider Geert Wilders is Samsom "totaal de weg kwijt". SP-leider Emile Roemer zag "een overduidelijke paniekreactie die bol staat van de tegenstrijdigheden".
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl